Начало » 2019 » Февруари » 27 » Бих ли започнал/-а романтична връзка със себе си или какви са стандартите ми?
12:28
Бих ли започнал/-а романтична връзка със себе си или какви са стандартите ми?

Питали ли сте се някога какъв е най-приемливият и подходящ партньор за вас? Имате ли чек-лист в главата си, по който се водите, когато избирате и оценявате бъдещия или съществуващия си партньор?

Това са стандарти, които всеки определя за себе си и по които се води, в повечето случаи дори без да съзнава или да ги оформя като специален списък. Тези стандарти подлежат на промяна, тъй като ние непрекъснато се променяме, променяме системите си от вярвания, научаваме нови неща за себе си и другите всеки ден. Те подлежат на промяна и в случаите, когато сме склонни да направим компромис на един стандарт за сметка на друг, когато приоритетите ни се променят.

Любопитни ли сте кой как определя тези стандарти? Най-лесният начин да отговорите е да си зададете въпроса "Бих ли започнал/започнала романтична връзка със себе си? Тук не става въпрос за солови изпълнения, а да се погледнете през очите на потенциален (или съществуващ) партньор, но чрез стандартите, които вие имате към този партньор.

Този метод е актуален, както за дами и господа, които са все още на любовния "пазар" и желаят да поработят върху себе си, така и за двойки, които не се носят по течението, а се стремят непрекъснато към усъвършенстване на общата си мисия, наречена "щастлив и хармоничен семеен живот".

Да, знаем, че на думи е лесно, затова нека започнем да се упражняваме!
За да отговорим на въпроса дали бихме искали връзка със себе си, трябва да изясним първо нашите стандарти или изискванията, на които той/тя трябва да отговаря.Вземете лист и химикал и отговорете по най-искрения начин на следните въпроси (Запомнете - никой няма да чете това - нито майка ви, нито партньора ви, нито дължите обяснения на Господ. Това си е за вас, като път към себепознанието и самоуважението.):

1. Какви са стандартите ви към човека, с когото искате да бъдете - неговото поведение, отношение?

2. Какви са стандартите ви по отношение на усилието, което полага с приятелите ви?

3. Какви са стандартите ви по отношение на енергията, учтивостта и щедростта, които влага към семейството ви?

4. Какви са стандартите ви за възпитанието му? - Дали партньорът ви е кавалер, дали се облича добре, обноски, възпитание, умения за общуване и др.

5. Какъв е стандартът ви за нивото му на щедрост? - Тук не става въпрос само за финанси, но и за отношение, време и т.н.

6. Какъв е стандартът ви за нивото му на привързаност, обич, свободата, която ви дава?

7. Какви са стандартите ви за времето, което ви отделя?

8. Какви са стандартите ви за жертвите, които е готов да направи с начина си на живот заради вас?

9. Какви са стандартите ви за степента, в която да израства заради вас? - Готовност да учи нови неща, да посещава нови места, да промени система/системи от вярвания, за да ги напасне с вашите.

10. Ако сте се издънили, как бихте очаквали да реагира на вашата грешка? - Колко внимание и време да посвети на това, бихте ли желали да бъде мил, разбиращ, пасивен и т.н.

11. Ако е допуснал грешка или ви е наранил, как бихте искали да реагира? - До каква степен бихте желали да излезе от собственото си его, за да не ви нарани; саможертви, на които да е способен?

След като отговорите писмено на тези въпроси, прочетете ги внимателно и си помислете: До каква степен аз самият/самата отговарям на тези стандарти? Ако това е моят набор от изисквания към човека, с когото искам да бъда, дали мога да предложа нужното съответствие от качества, отношение и компромиси?

Защо е важно това? Защото това са най-високите ви стандарти за един изключителен партньор, когото вие смятате, че заслужавате. И по този начин вече имате купчина съвети и подсказки за това, което вие самите трябва да отработите, за да станете съотвестващ на него изключителен партньор. Чрез онагледяване на празнините между това, което искате и това, което сте, спрямо собствените си виждания, получавате план за действие и подобряване на личността си.
Сега вече можете да отговорите на въпроса "Бих ли желал/желала да имам романтична връзка със себе си?".

Този метод е доста отрезвяващ, защото показва колко често имаме високи стандарти и изисквания към половинката си или към другите хора, а същевременно ние самите не сме готови да ги предложим. 

Категория: РАЗНИ | Прегледи: 41 | Добавено от: Admin
Total comments: 0